Flygfotografiet ovan visar Ovanåker för hundra år sedan, med Hogatan och gårdarna Domanders, Jöns och Doma i förgrunden. Byn kallas Höjen och den äldsta gården är Jöns (Höjen 1). Numera är Lillhöjen (Höjen 3) byns enda lantbruk (t.h. precis utanför bilden).
Höjen och Doma fanns redan i slutet av 1400-talet! Det vet vi eftersom en vandrarhemsgäst som släktforskat hade upptäckt att hans släktingar bodde på gården redan då. Läs mer här>>
På bilden nedan från 1872 är entrén på södersidan och ladugården t.v. är helt nybyggd. Personerna på bilden är släktingar till Kalle Kavla och det är han som skänkt oss bilden. En inramad förstoring hänger i vår reception.
År 1918 infördes fattigvårdslagen, som innebar att kommunerna ålades att förbättra vården av gamla. I Ovanåker kom bonden som ägde Doma "på obestånd" samtidigt som denna ändring skulle genomföras. Kommunen tog över fastigheten och i lite mer än 30 år drevs Doma sen som ålderdomshem.
Länsarkivet i Härnösand har två uppsättningar ritningar angående Doma och vi har kopior av båda:
De ena är Olof Johanssons Förslag till omändring av "Doma-gården" Höjden no 2 till ålderdomshem för Ovanåkers socken,1928, som visar ombyggnationen från bondgård till ålderdomshem. Entrén lades då på norrsidan och modern centralvärme installerades.
De andra är Carl Bååths Ritningar rörande ålderdomshem i Ovanåker, 1936, som visar tillbyggnaden några år senare. Husets proportioner ändrades 1936 för att skapa fler rum. Fönstren på tillbyggnadens södersida gjordes extra stora och spar mycken energi under soliga vinterdagar. På den västra sidan, som är mer utsatt för blåst än de andra tre, finns inget sovrumsfönster, däremot en skyddande kalltrapp. Ventilationen i tillbyggnaden är mycket bra sedan nya regler hade införts. I den gamla delen ändrades inte ventilationssystemet. Byggnaden eldades med ved, oljeeldning installerades på sextiotalet. (Fotografierna är tagna av Stig Elvén 1951-53. För fler bilder sök på ämnesord, ålderdomshem i DiBis OELO1467 och 1468.
PerNo Byggnadsvård med Per Norgren, Peter Waltersson och Peter Lind renoverade taket sommaren 2023.
De gamla, slitna tegelpannorna byttes mot pannplåt.
Strandbergs gjorde de vackra plåtarbetena.
Domas nya tak (1:04 min) är en sammanfattning av arbetet
Filmen Nytt tak på Doma (7:06 min) visar arbetet dag för dag.
Albin Schönning hade murat skorstenen 1928. Nu reparerades den av Tomas Arvidsson.
I Alfta var prosten Petrus Nerbelius särdeles aktiv i häxjakten. Tavlorna på bilderna nedan, som hänger i vår reception, visar ett brev till ärkebiskopen 1672, där prosten gläder sig åt att åtta kärringar är dömda för häxeri och har tagits av daga samt att han har ytterligare 30 på gång.
Konstnären David Larsson skapade under 2017 åtta urnor till minne av dessa kvinnor. Den 8 april brändes krukorna vid en ceremoni på Häxmyran. David erbjöd oss på STF Vandrarhem Edsbyn att förvalta och välja inskription på urna nr 3, till minne av Bytra-Sigrid från Knåda, som erkänt att hon en eller två gånger i veckan under 30 års tid farit till Blåkulla, ridande på kreatur av olika slag. Av den onde hade hon fått både pipa och smörjehorn. (Ur Kulturbilder från Gamla Ovanåker av Hans Lidman.)
Urnan, med inskription från Lukas 23:34: Fader förlåt dem; ty de veta icke vad de göra, stod i ett års tid på en hylla i vår reception; "androm till varnagel". Numera har vi bara kvar en inramad bild på den vackra urnan.