Älven, dalen, gårdarna

Älven

Voxnan slingrar sig som en serpentin mellan bergen ner mot kusten. 

Stränderna sluttar ibland brant ner med nipor, som i Ångermanland. Andra sträckor kantas älven av långa sandstränder. Voxnan passar för såväl fiske och kanoting, som bad och meditation. Två forsar, den vildare Hylströmmen och de längre och lugnare Vinströmmarna är särskilt värda ett besök.  

I Voxnans sjösystem trivs fåglarna – om vårarna sjunger hela dalgången! 

Dalen

Runt älven växte byar upp för mycket länge sen.  

Voxnans dalgång med  älven, skogen, odlingslandskapet och hälsingegårdarna är unik. Därför har dalgången utsetts till ett av UNESCO's biosfärområden med ledorden: BEVARA - UTVECKLA - STÖDJA! Biosfärområdet presenteras på Ol-Andersgården!

Naturkartan

Biosfärområde Voxnadalen finns på NaturkartanDen kan du ladda ner som app och där hittar du det mesta du behöver veta om det område som du har tänkt besöka: vandrings- och cykelleder, badplatser och vindskydd, utsikter och andra platser med höga naturvärden; kommunala anläggningar, ideella föreningars anläggningar och platser som finns på privat mark som kan vara intressanta.

Gårdarna   

Hälsingegårdarna är sedan 2012 ett av Sveriges femton världsarv. 

I Voxnadalen finns två av de sju världsarvsgårdarna, men i dalgången finns många, många vackra gårdar som inte finns med på världsarvslistan. En bra startpunkt för dig som vill veta mer om hälsingegårdarna är besökscentrum Ol-Anders i Alfta.  

Hälsingegårdarna 

Ett bildspel av Cia Wikman och Ingrid Knutes
till Viksjöforsbalettens projekt; RAISE, Nordplus.

Redskap i bondesamhället Voxnadalen

Ett bildspel av Cia Wikman och Ingrid Knutes
till Viksjöforsbalettens projekt; RAISE, Nordplus.

Promenadvägar nära vandrarhemmet - året runt!

Dans i Voxnadalen

Sevärt!

Jorim van der Veingaard som filmade dansarna var volontär i Viksjöforsbaletten och bodde på Doma i ett halvår under 2012. 

Den sjungande dalen

På Edsbyns museum finns en permanent utställning om bygdens store naturskildrare Hans Lidman
På kartan ovan syns tydligt hur Voxnan meandrar väster om Edsbyn. Österut har processen gått längre och bildat ett sjösystem. Gamla landsvägen följer älven österut mot Ovanåker.