Mitt i centrala Edsbyns ligger gården Mårtes, en hälsingegård med brunvit skyltning som är ortens hembygdsgård med sina 28 byggnader.
Byggnader och föremål är samlade till platsen av Ovanåkers hembygdsförening som även driver verksamheten på gården, föreningen bildades 1915. Namnet Mårtes fick gården av den magnifika mangårdsbyggnaden som flyttades hit 1921 från andra sidan Hembygdsgatan. Mest känd är gården för det barockliknande 1700-talsmåleriet i herrstugan av hälsingemålaren Jonas Hertman.
Hembygdsföreningen arrangerar beställda visningar av interiörer under maj-september. Under sommaren från midsommar till mitten augusti är receptionen öppen 11-16 varje dag. Under denna period erbjuds tre dagliga visningar kl 11:30, 13:00 och 14:30. Läs mer: https://www.hembygd.se/ovanaker/hembygdsgarden-martes
I december 2024 utsågs fäbodkulturen i Sverige och Norge som ett immateriellt kulturarv av Unesco.
I vår kommun finns två fäbodar att besöka. Våsbo fäbodar i Ovanåkers kommun i Hälsingland ligger drygt en mil norr om Edsbyn. Hit har bönderna från Roteberg tagit sina djur på bete om sommaren under flera hundra år och gör så fortfarande. Mittjasvallen ligger på vägen mot Våsbo fäbodar och är ett besöksmål för hela familjen där barnen kan leka och möjlighet finns att sitta ner för en fikapaus.
Njut en fika från fäbodcaféet med egenproducerad ost och hembakat bröd. Låt barnen hälsa på smådjuren och tumla om i olika lekmiljöer. Möjlighet finns att boka festlokal på loftet med plats för 20 personer.
I skogsområdena som hör till Ovanåkers kommun i Hälsingland finns några av landets bäst bevarade fäbodmiljöer. Därför är Ovanåkers fäbodskog utsett som Riksintresseområde för kulturmiljövården. Bland dessa fäbodar har Våsbo valts ut som länets andra kulturreservat år 2008.
Våsbo fäbodar med bevarade byggnader, flora och fint skötta marker är en god representant för fäbodbruket i Hälsingland som det kunde te sig i slutet av 1800-talet. Syftet med kulturreservatet Våsbo fäbodar är att bevara och utveckla de höga kulturhistoriska och biologiska värdena genom ett fortsatt varsamt brukande. En bidragande orsak till att just Våsbo valts ut har varit fäbodägarnas engagemang och deras vilja att värna miljön för framtiden. Miljön vid Våsbo var en del av vardagslandskapet för 1800-talets hälsingebönder, men idag ser jordbruksekonomi och livsmedelshantering helt annorlunda ut.
Källa: vasbofabodar.se/om-oss
En fäbodvall är en samling av byggnader som stugor, fäx, mjölkbodar med mera. Fäbodarna med sina marker var förr en mycket viktig del av Hälsingegårdarnas ekonomi och användes för att kunna ha djuren ute på skogsbete. Platsen för vallen valdes ut med omsorg. Det var viktigt att det fanns en vattenkälla eller bäck i närheten för både djur och människor även för hanteringen av mjölken som bereddes till mer hållbara produkter som smör, ost och mesost.
Fäbodbrukets betydelse för jordbruket i Hälsingland kulminerade under andra hälften av 1800-talet. Antalet vallar var då som störst och i stort sett hade varje Hälsingegård minst en fäbod.
Texterna ovan är hämtade från Ovanåkers kommuns hemsida! https://www.ovanaker.se/kulturochfritid/upplevovanakerskommun